czwartek, 25 października 2012

Chrusty


Chrusty:

Składniki:

  • 20 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • cukier puder
  • -gorący tłuszcz-


Wykonanie:

Mąke zamieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie i dodać żółtka,sol,proszek i ocet.
Wszystkie składniki wymieszać, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Ciasto wałkować partiami dosyć cienko starając się jak na mniej podsypywać mąką.
Kroimy ciasto na paski o szerokości około 3 cm i długości 8-12 cm. Każdy pasek kroimy wzdłuż w środku na przestrzeni 3-5 cm i przewijamy jedną końcówkę przez środek.
Przewinięte ciasto wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu i smażymy na z obu stron na jasnozłoty kolor.

Od razu po wyjęciu obsypujemy chrusty cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj