Składniki:
- 20 dkg mąki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- cukier puder
- -gorący tłuszcz-
Wykonanie:
Mąke
zamieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie i dodać
żółtka,sol,proszek i ocet.
Wszystkie
składniki wymieszać, następnie wyrobić ciasto na jednolitą
masę.
Ciasto
wałkować partiami dosyć cienko starając się jak na mniej
podsypywać mąką.
Kroimy
ciasto na paski o szerokości około 3 cm i długości 8-12 cm. Każdy
pasek kroimy wzdłuż w środku na przestrzeni 3-5 cm i przewijamy
jedną końcówkę przez środek.
Przewinięte
ciasto wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu i smażymy na z obu stron na
jasnozłoty kolor.
Od razu po wyjęciu obsypujemy chrusty cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz